Monday, 19 November 2012

Mak dan tanah...apekehe?

Gie dengan tanah ye....emm setakat ni hanya mampu berpijak...
Tapi mak Gie setakat ni dengan tanah memang kawan baik...macam isi dengan kuku...banyak hasil..
Di samping abah yang barangkali memberi semangat..
Ish ish ish...gigih sangat..
Itulah apabila manusia berbudi dengan tanah...
Hasilnya amat tidak mengecewakan..
Maka, hasil Gie berkampung lama sempena adik kahwin tempoh hari..
Dapatlah snap foto hasil tanaman mak di tanah sekangkang keramonyetberuk..eh eh melalut ye..
Hihihihi hati gembira tengok mak kalau tanam pokok apa pun menjadi je..tahniah mak:), Alhamdulillah sangat.


Tak jelas ye? apa bendanya tu?



Haa ubi kayu...nak rebus?goreng?buat ungkep?tapai?



Kelapa gading bagai...



Nangka...buat gulai pun best ni..makin menjadi-jadi buahnya keluar, yang tukang panjat ambil nangka ni jangan sampai terjatuh macam nangka busuk pula...hihihi



Bukan setakat boleh digoreng, buat kerepek bolehhhhh sangatttt...emmm tak cukup sekali makan....toleh sekali lagi...licin, rasa macam nak berniaga kerepek pisang, kalau tak pun pisang goreng...jom 


Bukan setakat pokok-pokok ni je yang mak pernah tanam tapi pokok tebu di pinggir bibir, mempelam yang masa tu asyik menggugat keimanan jiran sebelah-menyebelahi, betik yang sering membuat jiran tetangga terliur sampai minta nak buat sayur air, sayur lemak kalau tak pun asam pedas(sambil telan air liur sebab guna betik mengkal), buah nam nam yang ala ala kuih karipap tu dan pokok jambu batu yang kekononnya Gie berjaya meng'tot' ke 'tut'(korang ingat tak?) sampai keluar buah jambunya dan pandai bab panjat memanjat nih...banyak lagi...cukuplah tu.



**Apa lagi...meh la kita belajar berbaik-baik dengan tanah walaupun bukaannya sekangkangan kera...tq sudi singgah sini.


10 comments:

  1. kerepek pisang tetiba teringat nenek buatkan, mmg laa best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak kerepek pisang lupa la nak packing semalam...kruk krak kat opis sedap nih

      Delete
  2. waaa bestnyer uols, ada ubi kayu, ada nangka sedpanyer nangka madu ke uols?mahal tau kalo jual..betul tu jomla berbakti pada tanahnya, insyallah hasilnye tidak mengecewakan, namun mcm iols nih terlampau aktifkah sampai payah tumbuhan nak hidup lama kalo iols tanam?huk3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. niat tu ada, tapi bile iolls tanam nape ntah pokok2 takmau hidup subur... mak iolls kata nangka bubur ala-ala time mengkal ia nangka, bila semakain masak ranum ala-ala cempedak..montel2 isinye macam anak tuan yg tanam ahaks

      Delete
    2. ahahha...montel2 pun ada yang sayang taw!hik3..extra bonus jadi comel dan gebu auwww..bersyukurlah sayangku dengan nikmat dan kurniaanNya...iols pun sama montel tapi feeling2 manis mampoooo?huk3..aktif tang mano pun iols tak tahu kih3..niat tu sentiasa subur dihati wak..

      Delete
    3. betullah kene bersyukur walaupun terlebih sudahhhhh

      Delete
    4. heheh kene bersyukur dgn rezeki yg ade kan,,=)

      de lagi satu,tanam sayur bayam, nnt boleh buat kerepek =)

      Delete
  3. OKje tunggu 6-7 tahun lagi kot... sebab baru tanam...he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu dah start...harap menjadilah..

      Delete