Friday 28 September 2012

Menu #11: Mee Hailam

Salam,

Nak share resepi Mee Hailam dengan kamu2 semua.




Mee Hailam

Sumber : asal dari MyResepi(nanti korang search ye:))

P/S: untuk bahan jenis penambah rasa macam sos dan seangkatan dengannya, korang bolehlah balancekan rasanya masa buat nanti, hambo ni suka campak-campak je(macam kejam pulak bunyinya:P)

Bahan:


  • 2 bungkus mee kuning
  • 1.5L air untuk kuah
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 6 ulas bawang putih
  • Sedikit udang kering
  • 1/2 kg udang basah
  • Segenggam isi ayam
  • Sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah
  • Taugeh
  • 1 biji tomato
  • Sedikit cendawan tiram
  • Sedikit sawi
  • Sebiji lada benggala
  • 2 sudu kicap
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Minyak zaitun


Cara membuat:


  1. Pananskan air untuk sesi ala-ala mencuci mee kuning yang kadangkala rasa kapur tu. Apa yang Gie buat adalah panaskan air dalam kuali sampai mendidih. Bubuh sedikit minyak masak dan masukkan mee kuning sampai air tu mendidih lagi. Agak-agak dalam 5-7 minit je. Angkat mee then letak dalam air suhu biasa, cuci di bawah aliran air then toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan goreng udang kering yang telah dibasuh sehingga kuning keemasan. Setelah itu, angkat udang kering tersebut dan tumbuk. Masukkan dalam 1.5L air untuk membuat stok kuah mee. Rebus campuran tersebut sehingga mendidih dan tutup api.
  3. Tumbuk bawang putih sehingga lumat dan tumiskan sehingga naik bau.
  4. Buat campuran sos-sos tersebut dengan sedikit minyak zaitun.
  5. Masukkan campuran sos-sos tersebut ke dalam tumisan bawang putih.
  6. Masukkan lada benggala yang dipotong dadu.
  7. Masukkan udang, ayam sehingga masak.
  8. Masukkan stok air udang kering tadi.
  9. Setelah hampir mendidih masukkan segala sayuran.
  10. Masukkan bancuhan tepung jagung.
  11. Seimbangkan rasa masin dan manis serta kepekatan kuah.
  12. Setelah mendidih, bolehlah dihidang.



**SELAMAT MENCUBA



2 comments:

  1. Wah..mee hailam..ni mesti mrs green buat mase open house ri tu...best sgt..leh le jamu lg..hikhik..

    ReplyDelete
  2. ayu tahu makan je kak:)

    xpernah lg cube masak mee hailam

    ReplyDelete