Monday, 31 December 2012

Vegemeja

Lagi-lagi vege kan?

Bosan ke?

Sayur sedap la, lagi pulak banyak khasiat.

Boleh ke Gie hidup tanpa sayur dalam menu seharian?

Memang boleh cuma rasa macam kekurangan.

Bila tak de tu rasa kurang best dalam perut.

Perut nak hadam makanan macam lambat je.

Dari kecil memang mak Gie suka masak sayur.

Dalam menu seharian biasanya ada sumber protein(ikan, telur, ayam ke daging ke), fiber(mostly sayur tumis air, bening ke) then sambal ofkos ada, kalau tak de pun patah je cili burung tu masa makan nasi.

Anak-anak macam mana pula?

Sometimes diorang tak suka juga, kenapa ye?

Mungkin kurang rasa kot.

Tapi Gie still masukkan juga dalam masakan...

Ngeh ngeh ngeh...ada mak kesah?

Buat sesiapa yang tak suka makan sayur, meh belajar-belajar makan sayur, paling tidak pun buat ulam-ulam masa makan...

Alaaa coslow KFC, Kenny Rogers tu korang makan tu...sedap kan?

Lagipun sayur-mayur ni kandungan kalorinya kurang, so memang best buat mereka yang sedang diet!  :)

Ni antara menu yang Gie masukkan vegemeja...



Ala bila letak benda-benda sampingan, sup sayur kita semakin sedap apa.



Haa dalam mi goreng Gie mesti nak letak sayur banyak...haaaa heaven sangat ditambah lagi kalau ada macam-macam 'perkakas' like udang, sotong, ayam, telur....ish ish ish



Kau buat ape sayang Gie weh?? ...cer citer cer citer
Oooo ni Gie nak buat jemput-jemput kelapa bersayur. Guna kelapa muda parut yang muda sikit, buh garam, gula, air then gaul dengan tepung....ada stok sayur dalam esbok tu hambo keluarkan...potong-potong, parut-parut sikit, panaskan minyak, last sekali goreng...emmm lembut kemain lagi. Kenyang perut-perut stokin korang sambil-sambil cicah dengan sos cili tu ha.



Rupa jemput-jemput kelapa bersayur tu camana?



Sedap dimakan begitu sahaja juga :)



**Ok...vegemeja a.k.a vegetable.



13 comments:

  1. Kita je yg sukanya kan gie...anak anak kurang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. moh le kita berusaha supaya diorg suka gak

      Delete
  2. Vege...good for health dan bagus dimakan selalu.Em...cekodok tu sedap nmpaknye...leh le bwk kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. gie tgu ur lasagna dulu ngeh ngeh

      Delete
    2. Alamak u oll's...dah disenahkan...

      Delete
  3. wahhhh...greeny mrs.green?! that's good ,Suits u well darling! sayur2lah yang sangat berkhasiat,namun sering disisihkan kih3..iols dah biasa family iols lebihkan ulaman, dan sayur2! cuma iols suka memilih coz tak semua jenis sayuran berjaya memikat hati ini.. dan sekarang menghadapi masalah sama untuk mengajar anak2 tentang kebaikan sayur. Dorang punyer memlilih lagi hazab weh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau memikirkan diorang yang tak mau sayur tu memang sedey...mak memang tayang je kat diorang dengan aksi2 yang mungkin boleh buat diorang tergoda nak makan sayur..

      masing-masing ada selera sendiri, ada yg suka jenis berdaun, ada jugak yg tak.

      bila nasi tu digaul sekali dgn sayur, diorang cepat kenyang terutama harith yg suka nasi, nasi, nasi....

      Delete
  4. Replies
    1. baguih baguih makan sayur kulit pun licin

      Delete
  5. Assalamualaikum...

    Kak Gee...
    Iqa suka sayur.
    Xpecially yg segar2 macam ulam.
    Makan pulak dengan sambal.
    Hik3
    Untung2 kulit pun terjaga.
    <3

    Moga Allah kasih.
    <3

    ReplyDelete
  6. salam..sedappppnye..suka sgt syuran..

    ReplyDelete