Friday, 15 February 2013

Wilayah-Hang Tuah-Jauhar

Seronok bila dapat bercuti panjang sempena musim cuti CNY hari tu.

Bangsa Cina nak raya, bangsa Melayu pun nak balik kampung bercuti, maka jalan sana-sini sesak, redah je, takkan nak duduk rumah je.

Masak siap-siap untuk bekalan supaya tak bersesak di R&R pulak.

Berhenti je kat bawah pokok tepi jalan, terus makan-makan, berselera pulak budak berdua tu.





Yang seorang tu memang setakat ni berselera je, rupanya yang seorang lagi tu bila makan-makan dalam perjalanan barulah nampak seleranya...

Bila semua dah makan barulah senang hati ni nak teruskan perjalanan(takdelah banyak sangat drama minggu ininyakan...huhu).

Alang-alang menghala ke selatan, mohle ke Zoo Melaka.




Tak payah nak naik tram ye sayang-sayang sekalian.

Meh baKOr kalori, kita jalan je ek.





Masuk-masuk je terus terpikat kat burung-burung ni... ke burung tu terfikir...eh geng kita la...pengshan mak kalau macam ni.






Baru je jalan-jalan si Harith dah tak sabar nak tengok Harimau Malaya dia.

Si Harith memang excited bukan main lagi...sampai je kat area harimau, semua harimau dok sedap landing...sabar ye Harith...depa kenyang, nak-nak ni tengahari memang best landing-landing ni.






Melayan perasaan sebab harimau cam buat dek je.









Dulu naik kuda menangis, takut katanya, sekarang dah ok...layankan juga.






Eh adik pun naik juga, ayah layankan juga.






Mau tak lapar jalan dalam zoo ni, so makan yang manis nak bagi tenaga untuk jalan lagi.






Huh sampai juga kat rumah mak.

The next day mak buat pau untuk Fauziah...wakaka, licin jugak.






Wow inti kelapa, i like empatpuloh kali.

Haa tengok hasil tanaman kat tepi rumah, berbaloi sangat kat SINI

Haha tak ingat dah telan berapa biji.






Pulang sudah ke pangkal jalan...eh ke rumah sendiri.

Pergi koje pula.

Tapau untuk sarapan kelmarin.



Sedap ni tapi time lapar memang sedaplahkan, kalau kenyang pandang sebelah mata - hai beratnya menu sarapan pagi di tempat keje.


24 comments:

  1. zoo kat key ell pun sesak beb... terkejut kite....

    ReplyDelete
  2. pergi masa raya haji tahun lepas
    seronok juga pergi zoo
    dah besar-besar pun suka ^_^

    bergambar!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la dari kocik sampai bosa tak pernah jemu

      Delete
  3. g zoooo...best2x...salam kenal...trima kasih singgah blog yer...jom dtg lg ^^

    ReplyDelete
  4. Syoknye dpt g zoo...Lame dah tak singgah jumpe kenalan lame kt situ.Wah..teruja betul si harith n firas bergambor..seronok sgt.Mak u oll's memang mengerti kedtgn u oll's dgn buat kuih pau tu.hehehe..dap..dap nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la suh amik gambo pastu nak tgk gambo dia...

      mmg bam bam la anak dia

      Delete
  5. tu la budak kalu tangki dah penuh sure tak dek adegan drama lam kete kan...umi pun slalu wat camtu heheheh...adehhh pau tu shedap nye...kalau la dpt rasa kan...erkk (",)

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...

    Pergi zoo mesti kene bawak budak.
    Bawak org tua je 'kering'.
    Hee~~~

    Tgk pau kak Gee, terasa petang ni nak bt pau...
    Hee~~~

    Moga Allah kasih dirimu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak orang tua je 'kering'??...kering gusi ke kering poket? hihi...

      ha kang buat pos kat kak ek hihi

      Delete
  7. seronokkan pegi zoo melaka..luas sangat..puas berjalan,pusing2..masa saya pergi tapak kasut siap terkopak lagi..hihihihi..nice memory..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ape?? terkopak kasut...hihi dahsyat tu..awak pusing banyak kali kot hihi

      Delete
  8. Cuti empat hari kakcik hanya 'pusing2' selangor dan kl je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. janji dapat pusing, kalau duk rumah memang lagi pusing ini kepala

      Delete
  9. Bestkan dapat jalan2.... :-) Yang penting anak2 seronok...

    ReplyDelete
  10. Best sesekali msk zoo.. hihihi sama plak burung kakak tua tu ngan wrna tudung yerk.. :D

    ReplyDelete
  11. bestnya pergi zoo...anak2 pasti excited tengok animals

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi belum sampai ke destinasinya asyik tanya je...waduh3

      Delete